Thursday, April 5, 2007

αιολικό εργοστάσιο Κεφαλλονιάς / Τεχνική ενημερωση / επιστολή στο Βουλευτή Λευκάδας/17.1.07

Αξιότιμε κε Βουλευτή,


Σε συνέχεια της ενημέρωσης σχετικά με τις ανεμογεννήτριες και σχετικά με το άρθρο σας σε Λευκαδίτικη εφημερίδα και μετά από συνεννόηση με τον δικηγόρο κο Δ. Ρομποτή σας αποστέλλω τις παρακάτω πληροφορίες που έλαβα προσωπικά από συνάδερφους εμπλεκόμενους στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Κεφαλλονιάς:

ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

1. 17 ανεμογεννήτριες Γερμανικής προέλευσης

2. Ισχύς 800KWA έκαστη

3. Ύψος πυλώνα 48μ. (μέτριες)

4. Ακτίνα φτερών 25μ

5. διάμετρος φτερών 50μ

6. Η βάση τους είναι κωνική από 145μ3 μπετόν υπερύψηλης αντοχής και 30μ3 μπετόν καθαριότητας. Σε περιπτώσεις που το μπετόν είναι απλού τύπου οι βάσεις μπορούν να φτάσουν τα 900μ3 η μία (15χ15χ4).

‘ΠΛΑΤΕΙΕΣ’

7. Κάθε ανεμογεννήτρια έχει γύρω της καθαρή (αποψιλωμένη η τσιμέντο) περιοχή 36Μχ70μ = 2520μ2 (2.5 στρέματα) για κίνηση και εργασία γερανών.

ΚΤΗΡΙΟ

8. Υπάρχει κτήριο ελέγχου περίπου 600μ2

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

9. Κάθε πλατεία είναι συνδεδεμένη με τις άλλες με δρόμο ελάχιστου πλάτους 6μ (φαρδύτερο στις στροφές) έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα διέλευσης νταλίκα με τράκτορα 25μ. Οι 17 ανεμογεννήτριες της Κεφαλονιάς απαίτησαν συνολική έκταση οδοποιίας 5000μ2 δηλαδή 5000Χ6μ=30000μ2 ασφαλτο.

ΚΑΛΩΔΙΩΣΕΙΣ

10. Όλες οι γεννήτριες είναι συνδεδεμένες με το κτήριο ελέγχου με τριών ειδών καλώδια: α. καλώδιο μεταφοράς ρεύματος από τη γεννήτρια στο κτήριο ελέγχου, β. καλώδιο μεταφοράς ρεύματος από το κτήριο ελέγχου στη γεννήτρια και γ: καλώδιο μεταφοράς δεδομένων (data). Τα καλώδια περνούν από σκάμματα βάθους 1 περίπου μέτρου γεμισμένα με αμμοχάλικο.

ΓΕΙΩΣΕΙΣ

11. Κάθε γεννήτρια, πλατεία, το κτήριο ελέγχου κτλ είναι εφοδιασμένα με γείωση με κοκκινόχωμα και χαλκοσωλήνες.

ΓΕΝΙΚΑ
-Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε Ε1.350.000 ανά ανεμογεννήτρια.

-Η επιδότηση είναι ύψους 50-60%

-Η διάρκεια ζωής τους 15-20 έτη

-Η απόσβεση απαιτεί μέση ταχύτητα ανέμου 6-7m/sec

-Υπάρχει δεκαετές συμβόλαιο αγοράς του ηλ.ρεύματος από το ΔΕΗ σε υψηλή τιμή.

-Η ιδιοκτησία της γης παραμένει στον ιδιώτη και μετά την πάροδο των 10 ετών οπότε και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όπως αυτός κρίνει.

-Η έκταση της γης που προτείνεται για βιομηχανική περιοχή στη Λευκάδα σύμφωνα με επικόλληση του προτεινόμενου από τη μελέτη χώρου σε φωτογραφία δορυφόρου έχει διαστάσεις 8440μ1000=8440000μ2 δηλαδή 8440 στρέμματα περίπου. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Γερμανικής εταιρείας στην Κεφαλονιά η όχληση (καταστροφή περιβάλλοντος) αγγίζει το 10% της έκτασης της γής, 844 στρέμματα για τη Λευκάδα δηλαδή (με τους υπολογισμούς των Γερμανών).

-Στη Λευκάδα προτείνονται γεννήτριες μεγαλύτερου τύπου άρα όλοι οι υπολογισμοί χρίζουν αναλογικής προσαύξησης.

-Είναι αποδεδειγμένο πια ότι αλλάζει η μορφολογία και ο χαρακτήρας του βουνού.

ΑΠΟΨΗ:

-Η περιοχή της Λευκάδας είναι από τις λίγες παρθένες περιοχές που (λόγω της μη ανάπτυξής της) έχουν αδιαμφισβήτητη δυνατότητα κάλυψης οποιασδήποτε ανάγκης του νησιού μας την επόμενη εικοσαετία (τουριστική, αγροτική, παραγωγική, φυσιολατρική) με οικονομικό και κοινωνικό όφελος για το νησί μεγαλύτερο από αυτό που ένα εργοστάσιο θα προσφέρει. Με την οπτική αυτή η γη που ‘χάνεται’ δεν είναι μόνο τα 844 στρέμματα προσαυξημένα (λόγω μεγέθους γεννήτριας) αλλά όλη η περιοχή των 8440 στρεμμάτων όπως και η ζώνη των άμεσα όμορων οικοπέδων που αναπόφευκτα επηρεάζονται.

Τα παραπάνω έχω ελέγξει και υποστηρίζω ως Διπλωματούχος μηχανικός-περιβαλλοντολόγος και βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Κ. Γράψας

Αρχιτέκτων BA(Hons), DipArch RIBA, MPhil Cambridge

Λευκάδα

No comments: